Over ons

Henk en Nel ten Heuvel zijn de oprichters van Stoeterij en Melkveebedrijf Ten Heuvel. Beiden zijn ze opgegroeid met paarden en hebben actief gereden.
Nel volgde haar opleiding als dressuuramazone en instructrice in Deurne, Ermelo, Zwitserland en Duitsland. Daarvoor liep ze stage in Sleen, waar ze ook hengsten reed voor het verrichtingsonderzoek. Ze verbleef op de Olympische stal van de familie Gossweiler(Zwitserland), waar zij een intensieve opleiding genoot tot professioneel dressuuramazone.

In Duitsland volgde Nel een opleiding op Prix St.George niveau aan de Duitse Rijschool in Warendorf, waar ze o.a. les had van Hans Winkel en het Werk a/d Hand leerde van Hauptsattelmeister Franz Kukuk, die dat weer geleerd had aan de Spaanse Rijschoool in Wenen. Ze leerde hoe belangrijk het is dat een paard geleidelijk aan zijn gewicht met de achterhand gaat dragen en voor steeds lichter werd om zodoende gezond oud te worden en alles wat daar voor nodig was, zoals rechtrichten en Durchlässigkeit. Nu wordt daarvoor het Skala gebruikt als een soort ezelsbrug, t.w. Takt, Losgelassenheit, Anlehnung, Schwung, Versammlung. Losgelatenheid kun je definiëren als totale geestelijke en lichamelijke ontspanning. De ruiter heeft daarvoor een onafhankelijke zit nodig. De ruiter moet het paard aan zijn zit hebben met ondersteuning van been en zo licht mogelijke hand.

Met Norman Uniek behaalde Nel internationale successen in de Lichte Tour. Deze hengst had ze als veulen gekocht en zelf opgeleid tot dit niveau. In 1982, toen Norman Grand Prix klaar was, stierf Norman voortijdig, als gevolg van een hartaanval, wat uiteraard een enorm verlies was. Daarna reed Nel nog enkele paarden naar de Lichte Tour onder leiding van Rick Klaassen, Piet Oothout en Marleen le Mat. Een van deze paarden was de zelfgefokte Ultimo, die later met Bernie Traurig (USA) als springpaard onder de naam Maybe Forever grote prijzen en wereldbekerwedstrijden won.

Instructie

Naast haar activiteiten als amazone en fokker is Nel dus ook een gepassioneerd instructrice. Ze brengt graag op gemotiveerde ruiters over wat ze heeft mogen leren.

Nel was betrokken als Hoofdbestuurslid en Trainer dressuur, bij het Hippisch Talent Centrum wat gecertificeerd werd door het Olympisch Steunpunt Noord Nederland. En om haar leerlingen ook professioneel te kunnen begeleiden op het mentale vlak, deed Nel een cursus mentale training voor trainers/coaches bij het Olympisch Steunpunt.

Ze bleef bijscholingen volgen en trainde na haar wedstrijd carrière zelf door bij Johann Hinnemann met o.a. haar paarden Florida en Dolorus(v. Damenstolz).
Ook deed ze 9 jaar bestuurlijk werk voor het KWPN in Drenthe en zat in de Fokkerijraad. Na een zware hartoperatie deed het wat rustiger aan, maar geeft nog steeds les op bescheiden schaal.

Nu is er is een fijn team van jonge ambitieuze mensen op het bedrijf in Fluitenberg, die helpen met de verzorging en het trainen van de paarden.

Melkvee

Henk en Nel hebben het behalve met de paarden vooral druk met de melkveetak van het bedrijf. Ook op dit gebied werkten ze internationaal georiënteerd.
De productie van de melkveehouderij Ten Heuvel stond in de tachtiger jaren in de top 10 van Nederland. Het bedrijf bracht enkele K.I.-stieren, kampioenskoeien en 100.000-liter-koeien voort. Jaarlijks werden fokproducten verkocht naar melkveehouderijen in landen zoals Ierland, Engeland, Portugal, Duitsland, Polen, Rusland, Spanje etc. Ook kwamen stagiaires uit heel veel landen naar Fluitenberg om de fijne kneepjes van het vak te leren. Nu wordt er gefokt op hoornloosheid en A2-melk(A2-melk is geschikt voor mensen met koemelk-intolerantie).

Stages

Met enige regelmaat hebben wij mogelijkheden voor stagiaires, wij zijn erkend leerbedrijf Beroepsonderwijs Bedrijfsleven voor : Paardenhouderij, Paardensport en Melkveehouderij.

(Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor een stageplaats neem dan contact met ons op. Graag verstrekken we referenties).